EINDHOVEN – Bosnië-veteranen hebben in Eindhoven een logistieke basis opgezet voor hulptransporten naar de Oekraïne. Wekelijks rijdt een vrachtwagen met medische spullen, voedsel en andere noodzakelijke goederen richting oorlogsgebied. ,,Mensen moeten beseffen: er is daar níks meer.”
Hyk Berg uit Son loopt met ferme passen door het voormalige Paradigit-pand op industrieterrein De Hurk in Eindhoven. Links tegen een wand staan gebruikte Maxi-cosi’s opgestapeld, rechts op een tafel liggen stapels opgevouwen babykleertjes.
In een bak iets verderop liggen oude telefoons, tablets en laptops. ,,Later vandaag komen er nog 31 pallets met medische hulpmiddelen binnen”, vertelt de veteraan.
Toen Rusland anderhalve maand geleden Oekraïne binnenviel, trok Berg zich het lot van de bevolking daar zo aan dat hij met andere Bosnië-veteranen een hulptransportlijn heeft opgezet. Hun doel: noodzakelijke goederen in het oorlogsgebied krijgen. Met hun stichting Help Them To Safety opereerden ze tot voor kort vanuit een kleine loods in Uden. Hun nieuwe ‘hub’ in Eindhoven is minimaal acht keer zo groot.
Bruikbare goederen brengen
Sinds afgelopen maandag is de voormalige computerwinkel de nieuwe uitvalsbasis voor de organisatie. ,,We werken samen met bedrijven, particulieren, overheid en transportbedrijven.” Iedereen mag bruikbare goederen naar het pand De Hurksebogen aan de Beemdstraat brengen. ,,Wij sorteren het verder uit en zorgen dat alles terechtkomt bij de mensen die het nodig hebben: vrouwen en kinderen in de schuilkelders en de gewonden in de kapotgeschoten hospitalen.”
De medische hulpmiddelen die vandaag binnenkomen zijn afkomstig van een toeleverancier van ziekenhuizen. ,,Normaal gesproken zouden die spullen worden vernietigd”, vertelt Berg. ,,Het zijn doorgaans nog goed bruikbare middelen. We kijken natuurlijk naar de houdbaarheidsdatum, maar negenennegentig procent is prima.”
Ondertussen is de organisatie ook bezig een aggregaat te regelen. ,,Die is bestemd voor een ziekenhuis in de buurt van Kiev. Dat ding is zo groot als een zeecontainer, weegt tien ton. Het is heel belangrijk dat we die op de plek van bestemming krijgen, want daar is nu geen stroomvoorziening meer en dat betekent dat de operatiekamers, die nu naar de kelders zijn verhuisd, niet gebruikt kunnen worden.”
‘Onze hulp komt ver het land in’
Berg benadrukt dat hun manier van werken anders is dan veel andere hulporganisaties. ,,Wij weten zeker: onze hulp komt ver het land in. Door lokale contacten hebben we middels een tolk contacten gelegd tot ver in het gebied. En dankzij de ervaringen die we zelf hebben opgedaan tijdens uitzendingen weten we hoe zaken in oorlogsgebied anders kunnen lopen dan verwacht.”
De vrachtwagens rijden vanuit Eindhoven eerst naar de opslag in zuidoost Polen. Dan gaan ze over de grens, naar een depot in de Oekraïne. Vanuit daar gaat het transport met busjes en 4×4’s verder. ,,We bedienen een groot gebied”, vertelt berg. ,,Onze hulpgoederen komen terecht op veel plaatsen in het confrontatiegebied, in Kiev, Tsjernobyl, Mykolaif.”
Als de pallets en dozen zijn aangekomen dan sturen zijn contacten in Oekraïne een bevestiging via sociale media.
Waarom zouden we anderen onnodig in gevaar brengen of juist wijzer maken dan ze al zijn?
Alles draait om ‘lijntjes’ en om ‘netwerken’. Berg wil daar wel iets over vertellen, maar ook weer niet al te veel. Waar de depots zijn? Dat houdt hij liever geheim. ,,Waarom zouden we anderen onnodig in gevaar brengen of juist wijzer maken dan ze al zijn?” Met andere woorden: je weet nooit wie er meekijkt of -luistert. Veiligheid staat voorop.
Voor het vervoer naar Polen bieden Nederlandse transportbedrijven hun diensten aan. Bedrijven uit Oss en Zaandam waren de eersten. ,,Die hebben direct gezegd: wij vinden dit belangrijk.” Er zijn enkele chauffeurs bij die bedrijven die graag die ritten maken. ,,Eén chauffeur heeft bijvoorbeeld roots in de Oekraïne, een andere is Dutchbat-veteraan. Zij rijden graag belangeloos die kant op.”
In een vrachtwagen zijn 35 palletplaatsen. Per transport wordt nauwkeurig gekeken wat er in moet: medische hulpmiddelen, reddingmateriaal, voedsel of andere dingen die op dat moment nodig zijn op een specifieke plek.
‘In de kelders zitten gewoon mensen’
De veteraan uit Son hoopt dat Nederlanders zich blijven bekommeren om Oekraïne. ,,Veel mensen hebben geld gedoneerd aan Giro 555, maar ik hoop dat de betrokkenheid blijft. Ik hoop dat ze goederen blijven leveren of als vrijwilliger willen meehelpen bij ons.”
Hij scrolt door de foto’s op zijn smartphone. ,,Kijk, iedereen heeft deze beelden gezien van steden die totaal vernield zijn. Maar in de kelders zitten nog gewoon mensen. En die hebben onze hulp nodig.”